Aluminium

Aluminium is een van de meest voorkomende elementen op aarde. Het is een licht en sterk materiaal waardoor het zeer geschikt is voor  verschillende toepassingen. Stacon is specialist in de bewerking van aluminium, zoals knippen, ponsen/ nibbelen en zetten tot een lengte van maar liefst 8 meter.

Waarom aluminium?
Aluminium wordt vaak vergeleken met staal. Er zijn echter grote verschillen tussen beide materialen:

 • Staal is stijver dan aluminium; aluminium is hiermee makkelijker te bewerken
 • Staal is zwaarder dan aluminium; aluminium is hiermee hanteerbaarder
 • Staal roest sneller dan aluminium


Aluminium kan op vele gebieden worden toegepast. Omdat aluminium licht en toch sterk is, wordt het veel toegepast in de bouw, maar ook in de maakindustrie, transportsector en vliegtuigindustrie.

Voordelen van aluminium:

 • Het materiaal is licht en sterk
 • Goede weerstand tegen corrosie
 • Onbehandeld aluminium ziet er mooi uit
 • Aluminium is makkelijk vormbaar door de lage smelttemperatuur
 • Voor aluminium zijn alle gangbare mechanische scheidingstchnieken toepasbaar
 • Voorgelakt aluminium verkrijgbaar (zie NEN EN 1396)
 • Aluminium geeft geen giftige stoffen af
 • Aluminium is 100 % recyclebaar, dus zeer duurzaam

De toepassing van aluminium in de plaatverwerkende industrie hangt af van de legering. De legeringen van aluminium zijn volgens de norm EN573 ingedeeld.

Hieronder vindt u de best beschikbare alumium kneedlegeringen:

EN AW-1050
Deze legering is beschikbaar in plaat H14/H24. Minder gangbaar zijn andere hardheden zoals 0/H111 en H19 (dikte vanaf 0,5 mm).

Deze zuivere kwaliteit (99,5% aluminium) wordt ingezet wanneer het makkelijk zetbaar moet zijn en mechanische sterkte geen rol speelt. Het is ideel voor binnengebruik, maar de kans op deuken en/of krassen is groot.

EN AW-1200
Ook deze legering heeft een zuivere kwaliteit van 99,0% aluminium. Het is niet al te sterk, diktes zijn vanaf c.a. 0,5 -1 mm beschikbaar. Na vervorming neemt de sterkte van het product toe, afhankelijk van de constructie/ vorm.

EN AW-5005A (plaat)
Deze kwaliteit is prima voor toepassingen in de bouw. Deze legering is een stuk sterker dan de EN AW-1050. Het is goed te zetten en te coaten/ moffelen. Er zijn verschillende optimalisaties beschikbaar voor een mooie anodiseerkwaliteit. De prijs ligt dan wat hoger omdat ze nauwkeuriger geproduceerd zijn. Ook voor de behuizingen van apparaten en installaties heeft deze legering een goede kwaliteit.

EN AW-5754 (plaat)
De EN AW-5754 legering is sterker dan de 5005. In het verleden werd deze legering met name in de jachtbouw veel gebruikt, wat tegenwoordig is vervangen door de EN AW-5083. De meeste platen zijn van een 5754 kwaliteit en geven ook onbehandeld een mooi uniform corrosie beeld (net als alle legeringen in de 5000 reeks).

EN AW-5083
Deze legering wordt tegenwoordig veel in de jachtbouw gebruikt. De mechanische sterkte is erg goed en daarom reden dat het constructief wordt toegepast. Ook is deze legering goed lasbaar. Ook wordt deze legering veel gebruikt in apparatenbouw, waar producten middels verspaning worden gemaakt.

EN AW-6005A
Deze extrusie legering is niet tot nauwelijks in de handel beschikbaar maar bij een extrusiebedrijf, waar profielen worden geperst, is deze legering beschikbaar.

EN AW-6060
Deze legering is geschikt voor decoratief anodiseren en heeft een hoge corrosiebestendigheid. Ook heeft deze legering een goede lasbaarheid en de makkelijkst persbare extrusiekwaliteit.

EN AW-6063
Deze legering is net wat sterker dan EN AW-6060, is minder geschikt voor decoratief anodiseren, maar technische anodisatie is even goed. Het heeft een hoge corrosiebestendigheid. Ook heeft deze legering een goede lasbaarheid.

EN AW-6082
Deze legering heeft een hoge sterkte en heeft een hoge corrosiebestendigheid. Het is goed extrudeerbaar en goed lasbaar. De legering is geschikt voor anodiseren, maar minder mooi (wat grauwer) dan de 6060.

EN AW-7075
Dit is de meest gangbare hoge sterkte aluminium legering. Het bevat zink als hoofdlegeringselement en bevat ook koper. De sterkte is goed, maar de corrosiebestendigheid is laag. Het is minder goed lasbaar of te anodiseren.

Geïnteresseerd?

Stacon helpt u graag met uw vraag.

Contact opnemen